Biogradski

“Gradonačelnici za mir”: Biograd glavni za srednju i istočnu Europu

“Gradonačelnici za mir” svjetska je nevladina asocijacija osnovana u New Yorku 1981. godine. U ovom trenutku ima 7568 gradova članova u 163 zemlje svijeta s oko 1,2 milijarde stanovnika. Izvršni odbor asocijacije sastoji se od 14 gradova među kojima je i grad Biograd na Moru, koji je član asocijacije od 2008 godine.

Zahtjevan posao

Na posljednjem sastanku Izvršnog odbora u Ženevi odlučeno je da zbog svojih aktivnosti i doprinosu “Gradonačelnicima za mir” grad Biograd na Moru bude predsjedajući za srednju i istočnu Europu. To je ogranak asocijacije koji se sastoji od Češke, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske, Bugarske, Kosova, Albanije i Grčke.

Posao predsjedajućeg vrlo je zahtjevan jer iziskuje organizaciju i povezivanje svih gradova navedenih država koji su u sastavu “Gradonačelnika za mir”.

Ovo je veliko priznanje Republici Hrvatskoj i Biogradu na Moru koji je sa spomenikom ptici ždralu na biogradskoj rivi, spomeniku i simbolu mira i sjećanja na sve žrtve ratova u svijetu, ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja, rekao je gradonačelnik Ivan Knez, dopredsjednik asocijacije “Gradonačelnika za mir”.

Uz Hirošimu i Nagasaki

Gradonačelnik Knez u Ženevi je izjavio kako želi da Biograd postane grad simbol mira.

Većina se gradova pamti po ratu i razaranjima, ali želim da Biograd, koji je i sam prošao rat, asocira na mir, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez, što su svi jednoglasno prihvatili.

Biograd je prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa skulpturom ptice ždral koja na Dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja, a među rijetkim je svjetskim gradovima koji devet godina, 6. kolovoza, svečano obilježava tužnu obljetnicu američkog bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, piše Lokalni.hr.

Ostavi svoje mišljenje

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.