Biogradski

8. sjednica Gradskog vijeća; Povećana izdavanja za niz manifestacija, Knez zakasnio s financijskim izvještajem

Osma ovogodišnja sjednica gradskog vijeća grada Biograda održana ovu srijedu uz prisutnost 12 vijećnika od 15 koliko vijeće broji. Počelo se kao što je i uobičajeno s aktualnim satom na kojem je negodovanje izrazio potpredsjednik vijeća Ante Fuzul zbog upornog zanemarivanja i uskraćivanja odgovora na škakljiva pitanja u kojima je tražio specifikaciju troškova za putovanja u Ljubljanu te Beograd, a posebno se obratio gradonačelniku i pitao da li on kao gradonačelnik ne može dobiti očitovanje od direktora firme u gradskom vlasništvu ili ni on ni direktor ne znaju što je očitovanje, pa im je pojasnio navodeći definiciju pojma očitovanje.

Pitanja koja je oporba postavila odnosila su se na probleme koje su uočili u gradu, posebno je interesantno pitanje raskopanih ulica jer je grad kao i prošle godine dočekao goste raskopan što nikako nije u skladu s natpisima o kraljevskom odmoru u kraljevskom gradu. Posebno je interesantno da je riva raskopana još od prije ljeta 2017.

Nakon aktualnog sata krenulo se u dnevni red sjednice koji je sadržavao 776 stranica pripremljenih materijala, te je među temama koje ćemo dotaknuti godišnje izvješće o izvršenju proračuna, I rebalans proračuna 2018, izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture za 2017. godinu na području grada Biograda te odluka o načinu držanja kućnih ljubimaca, kao i izmjene nekih važnih odluka za život grada.

Iako je u Zakonu o proračunu člankom 110 određeno da gradonačelnik podnosi gradskom vijeću godišnje izvješće o izvršenju proračuna najkasnije do 1.6. tekuće godine, naš je uobičajeno zakasnio kao što je zakasnio i s polugodišnjim izvješćem prošle godine. Na zapadu ništa novo. Iako je prema riječima predstavnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biograda na Moru zakonski računati izvršenje prema zadnjem rebalansu, nama je interesantnije ono što su apostrofirali pripadnici oporbe, jer je bitnije vidjeti što se u odnosu na obećano izvršilo u prethodnoj godini. Tu se Knez i njegova ekipa nemaju čime hvaliti. Izvršenje od svega 37% u odnosu na originalni proračun je premalo, bijedno, ako se uzme u obzir da su izostala povlačenja sredstava za planirane i pompozno najavljene projekte, te je za sve projekte izvršenje 0, osim naravno za kanalizaciju koja i dalje ide po već uhodanom scenariju koji je postavila davno utvrđena gradska uprava gradonačelnika Rudića još tamo 2003. godine prije poznatog puča i izdaje.

No, kao što je apostrofirao Fuzul, nastavljena je dobro poznata praksa uhljebljivanja i rastrošnosti u dijelu intelektualnih usluga i reprezentacije na koju se potrošilo 2.8 milijuna kuna čime se čak i pojačao ritam u odnosu na prethodne 4 godine kada je Knez potrošio 10.2 milijuna kuna (intelektualne usluge, reprezentacija i službena putovanja) u 4 godine. Već u prvoj godini je potrošio više od 3 milijuna kuna kad se pribroje i službena putovanja. Impresivno, zar ne, što bi rekla seke, ima se, meže se, vala dragom bogu! No, baš i nije tako. Grad je po ovom izvješću završio godinu u minusu od 19 milijuna kuna što je povećanje s polugodišnjeg izvješća za 5 milijuna kuna, te je kao i obično ostavljena ta svota nekom drugom da je riješi jer se treba rješavati u narednom razdoblju. Nije rečeno i tko će to rješavati. Naravno, većina HDZ je podržala dragog vođu i prihvatila ovo izvješće, te da je i veći iznos duga prihvatili bi ga jer slijepo vjeruju u svog dragog vođu.

Sljedeći na redu je bio rebalans I ovogodišnjeg proračuna, koji je kao prošlogodišnji rebalans I najavio buđenje iz sna, povratak u realnost i prihvaćanje činjenice da se realno ne može široko tjerati mak na konac. Dokaz tome je smanjivanje stavke za dokumentaciju za zatvoreni bazen, što se pravda time da se ne može odlučiti gdje će se smjestiti taj bazen, pa je sa 1.5 milijuna ta stavka pala na 200.000 kn. Isto tako, značajno smanjenje je doživjela stavka rekonstrukcija ljetnog kina za više od 2 milijuna kuna, pa se polako nazire još jedna neuspješna godina. No, dio tih sredstava preusmjereno je na proširenje gradskog groblja, pa je za nadati se da će to i biti tako.

Povećani su izdaci za manifestacije Biogradsko ljeto na 1.5 milijuna sa 450.000 kn, za Biograd boat show sa 75.000 na 200.000 kn što je izraz poticanja ljubavi Ilirije i Grada, te je prvo povećanje objašnjeno novim oblikom organizacije Gastro Biograda. Naravno, povećani su izdaci za službena putovanja, stručno usavršavanje djelatnika kao i kazne, penale i naknade štete. Nije samo jasno hoće li u ovo dijelu stručnog usavršavanja djelatnika participirati svi djelatnici ili samo jedna djelatnica koja trenutno na Krčeliću upravo priprema doktorat na račun građana grada Biograda na Moru.

Od odluka koje smo spomenuli posebno ćemo naznačiti da je donesena odluka o načinu držanja kućnih ljubimaca, te su donesena pravila po kojima će se morati ponašati vlasnici istih. Sklopljen je ugovor s azilom u Šibeniku te će u njihovim prostorima završavati sve napuštene životinje, te građani mogu vršiti prijave preko komunalnog redarstva Grada Biograda koji će ih prosljeđivati na daljnje postupanje ugovornom izvršitelju koji bi trebao prijavljene kućne ljubimce humano zbrinuti, a isto tako će komunalni redari naplaćivati i novčane kazne prekršiteljima odredbi navedene odluke.

Donesena je i odluka o izmjenama odluke o komunalnom redu kojima se rješava nered u pogledu izlaganja robe kojoj svjedoče stanovnici grada i njihovi gosti, posebice kada su u pitanju sezonski objekti koji su nerijetko zauzimali i cijele ulice da bi izložili što više robe. Sada se to svodi na 40 cm od vanjskog zida prodavaonice i time se konačno planira uvesti red u taj dio života grada, te će svaki onaj tko želi izložiti robu na takav način morati imati odobrenje grada. Oporba je to posebno pozdravila, te najavila da će i ubuduće pozdravljati sve ono što će u gradu uvoditi red, s posebno će pratiti izvršavanje ove odluke.

Nedavno smo pisali o uručenim rješenjima za plaćanje komunalne i vodne naknade, te moramo napomenuti da je na ovoj sjednici donesena odluka o naplati iste do kraja mjeseca, te je oporba zapitala ne bi li trebalo prvo donijeti odluku, a tek onda rješenje po toj odluci, te je posebno upozorila na način na koji su ta rješenja uručivana, te negodovala zbog takvog načina uručivanja rješenja.

Od ostalih važnijih točaka, donesene su procjene ugroženosti od elementarnih nepogoda, procjena opasnosti od požara, predana su izvješća vatrogasne zajednice, crvenog križa, te savjeta mladih koji je na kraju sjednice i izabran. Svih 7 kandidata je izabrano s 10 glasova, odnosno svi vijećnici su glasali za Savjet mladih.

Naravno, sjednica ne bi bila potpuna da se na istoj nije donijela bar jedna odluka o prodaji zemljišta, te odluka o proglašenju većeg broja parcela javnim dobrom u općoj uporabi.

Ostavi svoje mišljenje

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.