Biogradski

Godina dana od izbora; Knezova “samo djela” ostala na obećanjima i prezentacijama

Prošla je prva godina od lokalnih izbora koji su se da podsjetimo održali 21. svibnja prošle godine. U nekim općinama i gradovima Zadarske županije poput Polače ili pak Paga vlast su nenadano osvojili nezavisni kandidat Tomislav Prtenjača (Polača) i predstavnik MODES-a Ante Fabijanić (Pag).

U Zadru, Biogradu i većini mjesta održali su se na vlasti kandidati HDZ-a. Kako smo mi portal koji prati događaje na području Biogradske rivijere fokusirat ćemo se u ovom pregledu na grad Biograd na Moru.

U istom je vlast osvojio stari gradonačelnik Knez u konkurenciji od 4 kandidata (Knez, Fuzul, Rudić i Jeličić) u prvom krugu osvojivši pri tom 54,68% s dobivenih 1.518 glasova.

Knez je u kampanji najavljivao nastavak kvalitetnog rada kroz slogan “Samo djela” i koji je već nekoliko puta prepoznat od strane birača i najavio je projekte koje svaki put pred izbore izvlači iz naftalina i uljepšava video prezentacijama. Tako je i ovaj put najavio nekoliko projekata koje ćemo navesti ovdje:

  • nastavak izgradnje kanalizacije i vodoopskrbe do 2021. godine,
  • izgradnja centra za socijalnu skrb,
  • izgradnja doma za starije i nemoćne za 1.000 korisnika,
  • izgradnja stanova iz POS programa,
  • izgradnja golf igrališta,
  • izgradnja poduzetničkog inkubatora.

Gore navedeni projekti istaknuti su kao najvažniji, no nisu jedini, pa ćemo pogledati gdje su i u kojoj fazi najavljivani projekti godinu dana nakon izbora.

Za Grad Biograd na Moru najvažniji projekt je svakako mega projekt uređenja kanalizacijskog sustava na području cijele Biogradske rivijere te je taj sustav započet još tamo 2003. godine kada je osmišljen i započet od strane tadašnjeg gradonačelnika Rudića, postavljen u funkciju i Knez ga je naslijedio 2007. nakon što je stupio na mjesto gradonačelnika Grada Biograda. Po uhodanom ritmu se radi, povlače se sredstva po uhodanoj shemi i tu priča ide bez neke velike zasluge Kneza.

Izgradnja centra za socijalnu skrb na Kosi zapad kod tehničke stanice je u fazi izgradnje čvrstog objekta koji uskoro dobiva svoju prvu ploču jer je prizemlje objekta izgrađeno. Gradnja ide dobro jer se financiranje odvija preko Ministarstva socijalne skrbi. Kraj izgradnje istog čeka stari prostor u kojem je sada centar da bi se isti pretvorio u Turistički informativni centar što znači da ni taj projekt još nije u fazi realizacije, pa o njemu nećemo ni pisati.

Izgradnja golf igrališta i izgradnja doma za starije i nemoćne za 1.000 korisnika je priča koja se svaki put pojavi pred lokalne ili neke druge izbore te kako se pojavi tako i nestane. Projekt izgradnje golf  igrališta na Baštijunu nije moguća dok se ne sanira odlagalište otpada, a upravo zbog toga je nedavno trgovačko društvo Bošana dobilo kaznu od 100.000 kn, te odgovorna osoba još 30.000 kn. No i pored toga, Knez je nedavno najavio gradnju golf igrališta.

On je vjerojatno jedini u Biogradu koji još vjeruje u to. Što se tiče doma za starije i nemoćne nedavni odlazak na dodjelu Nobelove nagrade u Oslu opravdan je traženjem investitora te je upriličen i posjet Konzulatu RH u Norveškoj. Navedeni projekt se vrti još negdje od 2011. godine te se redovito koristi u svrhe privlačenja glasova, jer niti su uspjeli do sada privući investitore niti su uspjeli od države dobiti zemljište za tu svrhu.

Posebna priča su POS stanovi koji se najavljuju od 2013 godine i svaki put se odgodi gradnja istih, ali grad nikad tome nije kriv. Činjenica je da su stanovi POS-a potreba za mlade obitelji koje se nadaju da će uspjeti doći do svojih kvadrata, no u ovom trenutku traje „uvođenje u posao“, te nije jasno koliko će to još trajati, a ugovor koji je pompozno potpisan 2 dana prije izbora je poništen jer je izvođač radova shvatio da je dao prenisku ponudu te da po tim uvjetima ne može sagraditi toliko stanova koliko je u natječaju za Biograd bilo predviđeno. Naime, radilo se o 6 zgrada svaka s po 6 stanova.

Kao šećer na kraju, gradnja poduzetničkog inkubatora nije počela. Za izgradnju istog je Grad Biograd tražio od države dodjeljivanje 11.000 m2 zemljišta, pa nakon što je to dobio, shvatio da mu ipak toliko ne treba i nakon toga prodao pola za izgradnju suhe marine, a od države dobio još cca 20 milijuna bespovratnih sredstava.

Dakle, krajnji rezultat je mršav, projekti, osim centra za socijalnu skrb su u početnim fazama, gdje su bili i prije izbora kada su pompozno najavljivani. Možemo slobodno reći da su u istim fazama gdje su bili i onda kada su prvi put najavljeni. Kada tome dodamo probleme oko izgradnje PUO, ne možemo reći da se nešto napravilo u prvoj četvrtini mandata tim prije što je ovo Knezu 3. puni mandat i projekti su već trebali biti barem u početnoj fazi realizacije.

Poslušajte kako je za Antenu Zadar govorio Knez prilikom predstavljanja svog programa prošle godine…

Ostavi svoje mišljenje

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.