Biogradski

“Prijatelji mora” ove godine pod nazivom “Kao nekad” gostuje na rivi u Biogradu na Moru

Izložba iz ciklusa „Prijatelji mora“ 2018. godine na 60 velikih formata predstavlja niz  crno- bijelih zapisa nastalih na hrvatskom Jadranu posljednjih godina.

Posebnost izloženih vizuala je u tome što su autori koristili  estetiku zlatnog doba fine art fotografije u nastojanju da nas  uz ritam mirnog i pitomog okruženja vrate u emotivni balans.

Geometrijska čistoća kompozicije vrlo često duguje zlatnom rezu, odnosno klasičnom odnosu prema objektu fotografiranja. Humanizam izloženih fotografija utemeljen je na nostalgiji za vremenima u kojima su ljudi ovisili jedni o drugima, bili emocionalno usklađeni i povezani.

U brzotrčećem digitalnom dobu u kojem živimo  ova je vizualna šetnja  samo još jedan  poziv gledatelju s jasnom porukom : “Uspori  humano ”

Radove je selektirao stručni tim festivala „Rovinj-Photodays“.

Izlažu autori : Stanko Abadžić, Max Juhasz , dvojac Mario Romulić i Dražen Stojčić.

O projektu „Prijatelji mora”

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko –

turističku kampanju „Prijatelji mora“. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na

otvorenom, u 13 hrvatskih gradova tijekom ljetnih mjeseci hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima, skrenuti  pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja života na Jadranu. Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća , te 50-ih i 60 tih, deveta godina donosi svojevrsni omaž zlatnom dobu fine art fotografije ali s motivima današnjeg Jadrana.

U suradnji s  turističkim zajednicama  gradova izložbu ugošćuju : Rovinj , Pula , Mali Lošinj, Baška, Krk, Njivice,  Zadar, Biograd na moru, Šibenik, Split,  Malinska, Rijeka i Zagreb .

Ostavi svoje mišljenje

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.