Biogradski

POS na biogradski način, odnosno POS gradnja u Biogradu

Prije nekih desetak dana konačno je započela „gradnja“ POS stanova, ako se tako može nazvati polaganje kamen temeljca za izgradnju POS-ovih stanova u Biogradu, te postupak u kojem su 2 lopate zaprljali s unaprijed pripremljenim betonom u Biogradu na moru, svojim nevještim pokretima ministar i gradonačelnik, barem kako je to izgledalo u tom trenutku, nenavikli na baratanje lopatom.

Kako se oko toga sve i jedan medij trudio napisati što više hvalospjeva, kao da će grad Biograd te stanove pokloniti onima koji su se prijavili na 3 natječaja, odlučili smo istražiti malo o čemu se radi.

Dakle, prvi natječaj iz POS stanogradnje objavljen je 22. srpnja 2015. godine na mrežnim stranicama grada Biograda na moru, te je nedugo nakon toga iste godine objavljen i drugi natječaj na mrežnim stranicama dana 18. studenog 2015. godine. Treći natječaj izašao je mjesec dana prije lokalnih izbora odnosno 20.04.2017. godine isto na mrežnim stranicama grada Biograda na moru. Za svaki natječaj objavljena je konačna lista prvenstva dobivanja stanova pa je na prvom natječaju bilo 50 prijavljenih kandidata koji su se našli na toj listi, nakon drugog natječaja bilo je dodatnih 29 prijavljenih kandidata, dok je nakon  trećeg natječaja bilo još dodatnih 20 kandidata. To nas dovodi do ukupne brojke od 99 kandidata na sva tri natječaja.

Na mrežnim stranicama Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) pod POS Biograd – stanovi u izgradnji navedeno je da je APN s gradom potpisao predugovor 10.11.2015. godine nakon utvrđivanja konačne liste po prvom provedenom natječaju, dok se druga dva provedena natječaja ni ne spominju. Nadalje, spominje se da su provedena tri postupka javne nabave za izbor izvođača nakon pripremljene dokumentacije i ishođenih rješenja o uvjetima gradnje za svih 6 stambenih zgrada površine do 400 m2, a za sva tri natječaja navedeno je da su poništeni jer su iznosi ponuđača, pristigli s natječajnom dokumentacijom, premašivali predviđeni iznos natječaja. Tu se navodi da je grad Biograd na moru spasio kompletan projekt s dodatnih 2.500.000 kn koje su osigurali iz gradskog proračuna.

Ono što nije navedeno na stranicama APN je činjenica da je neposredno pred izbore potpisivan ugovor s izvođačem radova u prostorijama Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u Zagrebu, te su, kako se navodi na stranici gradonačelnik.hr u članku od 24. svibnja 2017. godine, stvoreni preduvjeti za početak gradnje šest zgrada s 36 stanova iz Programa POS-a u Biogradu na Moru. Nadalje, navodi se da će radove izvoditi tvrtka Centrogradnja d.o.o. iz Zagreba, a vrijednost radova je 8.578.999,98 kuna bez PDV-a. I sad treba zastati kod ove brojke, te razmisliti o tome koliko je bilo vjerojatno da će se 6 zgrada s po 6 stanova ukupne površine nešto malo manje od 400 m2 moći izgraditi od 10.723.749,98 kn, ili ako ćemo napisati ovako 1.787.291,66 kn po zgradi, a koja bi trebala biti napravljena u visokom roh bau sustavu, koji bi trebao podrazumijevati uređene zidove, podove, vodu, struju, rasvjetu po stubištima i sl. Svaki onaj tko je imao priliku graditi kuću zna da to nije moguće. I o tome se raspravljalo na Gradskom vijeću Grada Biograda na moru gdje je postavljeno niz pitanja vezanih za tu tematiku, no krajnji rezultat je da je većina vladajuće stranke odnosno HDZ-a donijela solomunsku odluku o dodijeli 2.500.000 kn u taj projekt da bi ga uspjela provesti. Kao rezultat toga je povećana svota u projektu koja osigurava provedbu projekta, za kojeg su da bi započeo, zasukali rukave bar na početku gradonačelnik i ministar.

Što je to u konačnici donijelo. Donijelo je to da će umjesto 36 stanova za koje je predviđena predugovorna cijena po kvadratu (1.120 €/m2) na raspolaganju prijavljenim kandidatima biti samo 30 stanova, jer je grad Biograd (HDZ-ova većina) prilikom donošenja ove „spasonosne mjere“ uzela 6 stanova za 2.500.000 kn, a nije nigdje jasno razjašnjeno kako će se raspolagati s tih 6 stanova. Prema onom što smo mogli iščitati Grad Biograd namjerava navedene stanove ili prodati na tržištu, ili dati potrebitim kadrovima pri čemu to potrebitim kadrovima izaziva sumnje u nepotizam, te sumnju da to ne preraste u pomoć svojim kadrovima koji tako vjerno zaokružuju HDZ na svakim izborima. No to su samo naše sumnje na koje imamo pravo i za koje se može poslije ispostaviti da su bile neutemeljene.

Ono što je trenutno vrlo vjerojatno je to da te stanove neće dobiti kandidati koji su se javili na natječaj. Što to onda dalje znači. To znači da će se vrijednost projekta vrtjeti oko 30 stanova, a to u konačnici znači da će i cijena takvog stana odnosno njegovog kvadrata porasti. Naravno, nije isto podijeliti 18.700.000 kn na 36 stanova ili na 30 stanova. Cijena se mijenja za nekih 20%. I na kraju samo da se dotaknemo procijenjene vrijednosti projekta. Mediji navode da je kao poticaj 2.900.000 kn dala Republika Hrvatska, da je grad Biograd dao 2.500.000 kn, da je prihvaćena ponuda od 13.229.953,88 kn koju su dali izvođači Centrogradnja i Titan Construct. Još je grad dodijelio 4.500.000 kn za uređenje infrastrukture i okoliša oko zgrade, pa s te dvije brojke bez poticaja RH, a i bez terena za koji se tvrdi da je besplatan i bez projektne dokumentacije i komunalnog i vodnog doprinosa vrijednost projekta penje na preko 20.000.000 kn.

Interesantno je da je pokrenuta sudska tužba protiv Centrogradnje zbog odustajanja od ugovora koji je potpisan  sa tom tvrtkom prošle godine pred izbore, a onda je prihvaćena ponuda te firme u kooperaciji s drugom tvrtkom iz Zagreba. Nama se to čini kao natječaj koji je u najmanju ruku čudan, pun nelogičnosti, netočnosti i ne možemo dočekati da te zgrade budu gotove da bi vidjeli konačnu cijenu kvadrata koja će se ponuditi u ugovorima, jer nekako ne vjerujemo da će biti 1.120 €/m2, osim ako 1€ ne bude 9 kn, no možda mi ne znamo matematički izračun, pa nam nemojte zamjeriti. I za kraj, beton se na položenom temeljcu dobrano osušio, a bageri nisu ni počeli kopati temelje. Vjerojatno nitko izvođačima nije rekao da su uvedeni u posao. Bilo bi vrijeme da netko kaže, jer će rok od 540 dana za završetak projekta brzo proći, osim ako to ne treba rastegnuti do pred sljedeće lokalne izbore, zna se zbog čega. Najbolje se tada presijecaju vrpce.

Ostavi svoje mišljenje

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.