Biogradski

Uskoro novi način naplate sakupljanja i odvoz otpada u Biogradu; Donosimo primjere izračuna za ljetni i zimski period

Prema informacijama koje smo dobili obavljaju se posljednje pripreme za prelazak na novi sustav sakupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada kako je zakonski nazvano smeće nakon odvajanja papira, biološki razgradivog otpada (nekuhane hrane biljnog porijekla), plastike, metala i ostalog otpada koji se može reciklirati. Bošana je kao pružatelj usluge sakupljanja i odvoza otpada na području Grada Biograda na moru, nakon što je Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru donijelo odgovarajuću odluku, počela dostavljati upitnike građanima odnosno korisnicima usluge. Nakon što je ispune sa potrebnim podacima, građani su dužni nakon ispunjeni upitnik dostaviti natrag Bošani i time se smatra ugovor sklopljenim. Uz svaki upitnik dostavljena je i uputa kako istu ispuniti, pa smo malo pregledali kako to izgleda.

Prvo što se uočava je da je napravljena razdioba na zapremine spremnika koje su postavljene na volumen od 80 L, 120 L, 240 L te 1100 L koji će se dodjeljivati korisnicima sukladno odluci Grada Biograda na Moru. Ono što slijedeće upada u oči je izvod iz cjenika u kojem je pod stavkom „Cijena obavezne minimalne javne usluge bez PDV-a“ naznačen iznos od 25,00 kn, a potom je naznačena cijena „pražnjenje spremnika“ u iznosu od 6 kn koja je također bez PDV-a. U nastavku obrasca naznačena su dva perioda prema kojima će se vršiti odvoz i to od mjeseca svibnja do mjeseca rujna sa maksimalnih 12 primopredaja te od mjeseca listopada do mjeseca travnja sa 8 primopredaja mjesečno miješanog komunalnog otpada. Nadalje, predviđeno je da se korisnik izjasni da li želi do 4 primopredaje mjesečno za bio-otpad i do 4 primopredaje mjesečno za papir i plastiku ljeti, odnosno 2 primopredaje mjesečno zimi.

Ono što je razvidno iz gore navedenog je da se je zimi u odnosu na dosadašnji način sakupljanja povećao broj odvoza komunalnog miješanog otpada sa 4 na 8, što i nije logično s obzirom na obavezu odvajanja otpada te bi se količina miješanog komunalnog otpada trebala smanjiti odvajanjem ostalih vrsta otpada, no jasno je da se tu želi naplatiti što više sakupljanja miješanog komunalnog otpada kako bi se pokrio besplatan odvoz vrsta otpada za koji zakonom nije predviđena naplata. To sigurno nije pošteno prema građanima, budući da se broj odvoza ostalih vrsta otpada nije povećao iako bi se odvajanjem otpada po vrstama zasigurno trebala povećati količina ostalih vrsta otpada, a količina miješanog komunalnog otpada bi se trebala smanjiti. Nadalje, trgovačko društvo Bošana je u 100% vlasništvu grada Biograda te je ona osnovana da služi građanima Biograda, pa bi komunalna djelatnost koju obavlja trebala bi imati društveno-socijalnu komponentu kod određivanja broja odvoza. Svakako joj cilj ne bi trebao biti da samo gleda ostvareni prihod i zasniva svoje poslovanje na ekonomskom principu, gledajući kako da zgrne što više novca. No, ovdje moramo napomenuti, da se, pregledom opreme koju posjeduje trgovačko društvo, te s kojom obavlja prikupljanje otpada, možda ova cijena može opravdati i nabavom nove opreme, pa nam ostaje za vidjeti kako će se stvari razvijati u budućnosti.

Novost je da će se onim korisnicima, koji ne koriste svoje objekte uopće, omogućiti da ne plaćaju navedeni namet. Nekorištenje objekata će morati dokazati te će u tom smjeru morati dati izjavu o nekorištenju koju će morati dati trgovačkom društvu jednom godišnje te tu izjavu potkrijepiti potvrdom o stanju brojila električne energije na kojem neće smjeti biti utroška električne energije.

Kako će se kretati cijena i naplata smeća u budućnosti pokušati ćemo prikazati na jednom primjeru:

Većina građana u Biogradu ima nekakav objekt za smještaj, jer je to kroz godine jedina uspješna djelatnost koja mnogim obiteljima u Biogradu „drži“ glavu iznad vode. U tom smjeru je i napravljena simulacija troškova sakupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada.

Odvoz ljeti u objektu za smještaj svih 12 puta, te odvoz zimi 4 puta mjesečno za komunalni miješani otpad kako je to do sada bilo pravilo za 4-eročlanu obitelj. Pri takvom režimu mjesečni namet za smeće biti će kako slijedi:

Minimalna naknada 25 kn * 13% PDV = 28,25 kn

12 odvoza * 6,00 kn * 13% PDV = 81,36 kn

Ukupno: 109,61 kn

Do sada je uobičajena naplata bila 122,66 kn za 2 mjeseca odnosno 61,33 kn mjesečno, što znači da će to biti povećanje na mjesečnoj razini za cca 40 kn, odnosno 80 kn na dvomjesečni račun. Gledajući samo ovu stavku, ne može se reći da će to nešto posebno naštetiti kućnom budžetu, no ako se sagledaju najave da će se povećati porez na osnovne ležaje do 5 puta, te konstantno povećanje ostalih nameta (boravišna pristojba), nelojalna konkurencija u sivoj ili crnoj zoni turizma s kojom se nitko ne obračunava, te nekontrolirano povećavanje broja ležaja u privatnom smještaju, onda je svako povećanje nameta dodatno otežavanje ionako teškog poslovanja.

U zimskom periodu cijena će se obračunavati kako slijedi:

Minimalna naknada 25 kn * 13% PDV = 28,25 kn

4 odvoza * 6,00 kn * 13% PDV = 27,12 kn

Ukupno: 55,37 kn

Do sada je uobičajena naplata bila 114,87 kn za 3 mjeseca odnosno 38,29 kn mjesečno, što znači da će to biti povećanje na mjesečnoj razini za 17,25 kn, odnosno 51,75 kn na tromjesečni račun.

Tu još moramo napomenuti da će se u slučaju nepridržavanja predviđenog načina odvajanja otpada, od strane pružatelja korisnika naplaćivati kazne, koje su propisane u gradskoj odluci donesenoj na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na moru te objavljenoj u Glasniku grada Biograda broj 2/18.

Dakle, ako je suditi prema onom što smo naveli u gore napisanim redovima čeka nas kažnjavanje za neprovođenje odluke, te viša cijena naplate usluge. Samo da podsjetimo kako su prvotne najave uvođenja ovakvog načina gospodarenja otpadom najavljivale da će se sakupljanje i odvoz otpada naplaćivati manje onim korisnicima koji će odvajati otpad u za to predviđene spremnike.

A gdje su spremnici, to znaju samo u Fondu za zaštitu okoliša, ili možda ne znaju?!

Ostavi svoje mišljenje

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.